Voor alle werkenden in Nederland geldt sinds half maart: werk zoveel mogelijk vanuit huis. Dit is een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Inmiddels werken veel mensen al wekenlang dagelijks vanuit hun eigen woon- of werkkamer. Dit is een uitzonderlijke situatie, zowel voor werknemers als voor werkgevers brengt dit uitdagingen met zich mee.
Werknemers
Het thuiswerken vraagt de nodige flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Werknemers hebben te maken met nieuwe uitdagingen, zoals werken zonder de directe aanwezigheid van collega’s. Of werken in een huis vol mensen, waarbij zorg- en werktaken door elkaar heen lopen. Er zijn voor werknemers veel tips beschikbaar die je kunnen helpen, maar die in de praktijk toepassen kan best lastig zijn.
Ben je op zoek naar praktische tools of inspiratie om het thuiswerken in goede gezondheid vol te houden? Kijk dan hier voor een overzicht van inspiratie, tools en publicaties.
Bij veel organisaties is het ook mogelijk om, indien nodig, in gesprek te gaan met arbo-professionals. Hierbij kan je denken aan de bedrijfsarts, bedrijfsmaatschappelijk werk of de vertrouwenspersoon.
Op de pagina tips voor thuiswerken vind je meer tips om het thuiswerken mentaal goed vol te houden. Op Rijksoverheid.nl vind je daarnaast tips over omgaan met zorgen of spanning door het coronavirus.
Fysieke belasting bij zittend werk
Je kunt verschillenden dingen doen om het thuiswerken zo prettig mogelijk te maken. Zorg waar mogelijk voor een rustige werkplek met een stoel waar je goed op zit. Beweeg voldoende gedurende de dag. Op de pagina tips voor thuiswerken vind je hier meer informatie over. Krijg je lichamelijke klachten, kijk dan of je je stoel of werkplek kunt aanpassen. Werk je met een beeldscherm, plaats dit dan iets lager dan op ooghoogte.
Mentale belasting van thuiswerken
Langdurig thuiswerken kan mentaal belastend zijn. Informele gesprekjes met collega’s tussendoor vallen nu weg, en het veelvuldig gebruik van digitale voorzieningen zoals videoconferencing kan voor vermoeidheid zorgen. Ook het combineren van werk en andere verplichtingen kan vermoeidheid en stress veroorzaken. Plan daarom je werkdag, neem vaak een korte pauze, beweeg voldoende en doe tussendoor iets om te ontspannen. Veroorzaakt het thuiswerken spanning of zorgt het ervoor dat je niet lekker in je vel zit, bespreek dit dan met anderen, bijvoorbeeld met collega’s en met je leidinggevende. Geef aan je leidinggevende aan waar je mee zit en bekijk samen wat je kunt doen om de situatie te verbeteren.
Werkgevers
Het thuiswerken vraagt van werkgevers een andere stijl van leidinggeven. Het is belangrijk om vertrouwen en begrip richting je werknemers uit te spreken, bijvoorbeeld over het feit dat werk en privé meer door elkaar lopen. Actief in contact blijven met je werknemers is dan ook van belang. Geef duidelijk aan wat je van werknemers verwacht. Ga na of de opdrachten duidelijk zijn en welk resultaat er verwacht wordt. Hier kun je als werkgever meer lezen over leidinggeven op afstand.
Inspiratie en tools
Hieronder vind je initiatieven en informatie die je verder helpen het thuiswerken in goede gezondheid vol te houden. Hier kun je inspiratie putten uit de vele cultuur- en bewegings-initiatieven die zijn opgestart, en meer lezen over in contact blijven met je werkgever of, wanneer je zelf werkgever bent, met je werknemers
Inspiratie:
- Stichting NL Onderneemt Maatschappelijk! heeft namens MKB-Nederland en VNO-NCW handige informatie en bruikbare tips voor werkgevers én werknemers bij elkaar gebracht op het platform ‘Thuiswerken is topsport’.
- Sport en bewegen is belangrijk om fit en gezond te blijven. Maar ook een manier om met anderen in contact te zijn. Maar hoe doe je dat, in deze tijd, als veel sport- en beweegvoorzieningen zijn gesloten? Lees hier alles over sport of bekijk de tips van TeamNL.
- In tijden waarin een bezoek aan een culturele instelling niet mogelijk is, gaat online een wereld vol kunst, muziek en theater open. De vele online initiatieven op cultuurgebied vind je hier: luister, lees of kijk je ogen uit, en ga zelf creatief aan de slag!
- Gezonde School THUIS biedt praktische adviezen, activiteiten en tips over wat leerlingen en studenten (samen met hun ouders) kunnen doen om gezond te blijven.
- Op het online Loket Gezond Leven van het RIVM vind je verschillende leefstijladviezen voor thuis. Met deze adviezen kunnen ook professionals werkzaam bij de gemeente, GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst of in de zorg mensen helpen om thuis een gezonde leefstijl te behouden.
- Op afstand toch samen zijn terwijl je een ommetje maakt? Download de gratis Ommetje app ontwikkeld door de Hersenstichting.
In gesprek met je werkgever
TNO adviseert werknemers het volgende: “Ben je werknemer en weet je niet goed wat er van je verwacht wordt? Trek dan aan de bel bij je leidinggevende. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar alleen als je aankaart dat je knelpunten ervaart, weet je zeker dat je leidinggevende hiervan op de hoogte is. Zeker als je op afstand werkt, kun je niet zomaar verwachten dat een leidinggevende het kan raden. Maak concreet waar je tegen aan loopt. Welke opdrachten, taken of verwachtingen zijn onduidelijk? Als je leidinggevende niet gevoelig is voor jouw ‘bel’, vraag dan bij collega’s na of zij dezelfde problemen ervaren en als dat zo is, laat ze dan zelf ook aan de ‘bel’ trekken.”
In gesprek met je werknemers
- Uiteraard is er voor werkgevers ook een belangrijke taak om werknemers uit te vragen naar hun situatie. Op webpagina leidinggeven aan thuiswerkers is hier meer over te lezen.
- Werkgeversvereniging AWVN publiceerde een handreiking voor werkgevers om psychische klachten te verhelpen en ziekteverzuim te vermijden. Bekijk de handreiking voor praktische tips!
- Hoe word je een goede werkgever voor ouders met jonge kinderen? Bekijk hier het webinar en de factsheet van Inspectie SZW.
Relevante onderzoeken
Werknemers maken zich zorgen over het fit en vitaal blijven, millennials missen de sociale interactie en maatwerk op het gebied van thuiswerken werpt voor iedere werknemer zijn vruchten af. Dit zijn drie conclusies uit een recent breed onderzoek van Nationale-Nederlanden en HR tech scale-up Crunchr. Het corona-thuiswerkonderzoek geeft aan welke ondersteuning werknemers op dit moment wensen en hoe werkgevers kunnen zorgen dat hun werknemers betrokken en productief blijven.